27/11/2021

Marraskuu


Pelargonit ja maljaköynnös kukkivat yhä kellarissa.


Marraskuun ekalla viikolla vein daalian juurakot maakellariinTämä on se aika vuodesta kun amarylliksiä on myynnissä. En ole koskaan yrityksistä huolimatta onnistunut kukittamaan niitä uusiksi. Missä vika?

1) Kukinnan jälkeen lehdet ja sipulit pitäisi saada voimakkaaseen kasvuun. Lihota kukkasipulia lannoittamalla sitä viikoittain huonekasviravinteella. Siirrä ruukku ulos yöpakkasten mentyä.Parasta olisi istuttaa sipulit ulos esimerkiksi eteläseinustalle ja lannoittaa reilusti kompostoidulla lehmän- tai hevosenlannalla tai kanankakkarakeilla. Sipulit pitävät lämmöstä, joten pieni lehtien palaminenkaan ei ole haitaksi. Maa ei saa kuitenkaan kuivua, sillä se voi pysäyttää sipulien kasvun. 
2) Lopeta kastelu hyvissä ajoin ennen pakkasia (syyskuussa) ja anna lehtien lakastua, nosta sipulit ylös ja leikkaa kuihtuneet lehdet ja suurin osa juurista pois. Sen jälkeen sipulit pitäisi saada lepoon viileään (+10 astetta) ja pimeään paikkaan vähintään kahdeksi kuukaudeksi. Tämä on tärkeää, koska tuolloin kukkanuppujen kehitys alkaa sipulin sisällä. 
3) Kun kukkanuppuja alkaa näkyä (helmikuussa?), istuta sipulit uuteen multaan, kastele kevyesti ja nosta valoon. Suomessa amaryllikset kukkivat huhtikuussa. Liika lämpö saa kukkavarret venymään turhan pitkiksi, joten +20 astetta tai hiukan alle olisi sopiva. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maaliskuu

  Sisäkukille mullan vaihto!  Maaliskuu 2022 Maaliskuu 2021 Maaliskuu 2020 Maaliskuu 2019 Maaliskuu 2018 Terassille lämmöt: gladiolusten sip...